Industrial News

Home > Industrial News

What are the common problems with polyurethane sole moulding?



In the molding process of polyurethane sole, the following problems usually occurred:

(1)
The B component does not dissolve or appear the turbidity phenomenon.
Reason: ① heating is insufficient, ② B component and H2O reaction, ③ B component heating time is too long, the temperature is too high; the ④ B component expires.
 
Solution: ① Confirm oven temperature and B material heating time: ② Replace B component.

(2) The sole demoulding stricks to the metal mold.
Reason: ① coating is not uniform, ② release agent is not suitable for water or Dmf;③ release agent ratio is not suitable; ④demoulding time is premature
 
Solution: ① coating film removal agent, ②-③ change release agent, use Sakurai release agent MK-WB309 & MK-PU-111 has strong demoulding force&power. ④ adjustment ratio, ⑤ prolong demoulding time.
  
                         Solvent Oil Base Release Agent MK-PU-111                     Water Base Release Agent   MK-WB309

(3) Mold demoulding expansion, and even completely cracked.
Reason: ① demoulding time is premature, ② injection quantity is too much, ③ proportion is unsuitable, b material is surplus, and ④ wood core drying is insufficient
 
Solution: ① Prolong demoulding time, ② reduce injection amount, ③ adjust proportion, ④ dry wood core.

(4) Shrinkage deformation of forming products.
Cause: ① injection amount is too small, ②a material in addition to excessive amount of water, ③ ratio is not suitable, a material overdose; ④ demoulding time is premature.
 
Solution: ① Increase Injection Quantity: ② change resin, ③ adjust proportion; ④ prolong demoulding time.

(5) A part of the epidermis of the molded product falls off.
Reason: ① mold temperature is too low: ②a material in the water is too high, ③ injection balance is not good; ④ Release agent coating uneven
 
Solution: ① Mold Temperature control in 45-55℃;② replacement resin; ③ Balanced injection: ④ re-coating the release agent

(6) Blister in parts of molded products.
Reason: ① washing solvent leakage: ② resin leakage, ③ pressure instability, ④ metering pump pulse: ⑤ resin mixed with bubbles.
 
Solution: ① repair of the washing nozzle valve: ② adjustment three-way valve adjustment throttle hole: ⑧ replacement pump, ④ check mixing, piping;

(7) The hardness is too high.  
Reason: ① ratio is unsuitable, b material surplus, ② density is too high, ③ ambient temperature is too low.
 
Solution: ① adjustment ratio, ② adjust density, ③ test hardness at standard temperature.

(8) The match ratio is often changed.    
Reason: The ① raw material temperature change is big, ② in the material tank does not have the pressure, the A and B material tank liquid level difference is big, ③ pump's rotational speed change is big, ④ stirring head part has the sundry.
 
Solution: ① Adjust the temperature to keep the material temperature stable, ② to reduce the level of liquid level, ③ repair metering pump, ④ cleaning stirring head.

(9) The front of the forming bottom or the direction of the above into sponge-like.
Reason: ① die exhaust bad: ② with more than a material, ③ emulsification time is too short, ④ die temperature is too high, ⑤ initial flow balance is not suitable.
 
Solution: ① The exhaust hole on the mold, ② adjust the proportion, ⑧ reduce the catalyst dosage, ④ reduce the mold temperature, ⑤ check the instantaneous proportion.

(10) The forming bottom has concave.   
Reason: ① release agent coating too much: ② mold temperature is too high, ③ density is too low or due to the mold gas caused by the separation of liquid, ④ with more than a material, ⑤ initial flow balance is poor.

Solution: ① Mold Spray release agent after the cloth to wipe the mold. or choose suitable release agent, ② adjust mold temperature, ③ increase density or open vent hole on die: ④ adjustment ratio: ⑤ Adjust initial flow balance.


 (11) Corrosion of epidermis.
 Reason: ① release agent is superfluous, ② demoulding agent is not suitable, ③ mold temperature is too low: ④ mix is too much than B material. 
Solution: ① Clean Release agent: ② selection of suitable release agent, ③ improve mold temperature: ④ adjustment ratio.

(12) The internal bubble hole is too large, the surface of the following part of the pouring liquid formed pinhole.
Cause: ① mixed bad: ② stirring head impeller rust, ⑧ mixing rate is not suitable: ④ density is too low, ⑤ mix is not normal, ⑥ color paste quality problems.
 
Solution: ① A ② change stirring, ③ improve stirring head rotational speed, ④ increase density, ⑤ adjust ratio: ⑥ change color paste.

(13) The soles turn yellow too fast.
Reason: ① liquid selection is not suitable, ② spraying state is poor, ③ in the workshop has oxidation gas.
 
Solution: ① Choose to have yellowing effect of the original liquid: ② Inspection Spraying method is standard: ③ to keep the workshop ventilated; ④ to avoid sunlight, use thick packaging materials.

(14) Forming the bottom bubble more.
Reason: ① mold pattern is too deep, the pattern is complex, ② emulsification time is too short, ③ mold temperature is too high, ④ die exhaust is not good, ⑤ injection method is not suitable, ⑥ mould angle is not suitable.
 
Solution: ① Adjust the assembly of the mold, or modify the pattern of the mold, ② reduce the dosage of the catalyst, ③ reduce the mold temperature, ④ on the mold to add vent hole, ⑤ in the place to concentrate the gas leakage, ⑥ adjust the mold placement angle to match the pattern.

(15) The top of the forming bottom has big bubbles.
Reason: ① casting head and mold between the distance is too long, injected in the mold in the impact of the formation of bubbles; ② mixing chamber and stirring head of the sealing state is not good to form bubbles, injected when the bubbles come out: ⑧ two of chloroform mixed with the original liquid together out of the clip. Solution: ① reduce the distance between the pouring head and the mold, ② check the mixing chamber and the stirring head seal; ③ Check two of the chlorine methane valves for leaks.
TOP